Eder guide i galaträsket

Idag - Guldbaggegalan

20-20.13 Petra Mede dansar Bollywood, Pernilla August ler självbelåtet, galan har börjat.

Publiken låtsasskrattar mer eller mindre lyckat åt Medes "skämt". Man tycker att Sveriges "skådespelarelit" borde kunna låtsas bättre än så här.

20.14 Åh, där sitter Samuel Fröler och blundar sig till ljus igen. Så härligt!

20.15 Det forcerade försnacket är till ända och nu följer det obligatoriska skinna-folk-på-pengar-genom-att-få-dem-att-ringa-och-rösta-på-filmer-de-förmodligen-aldrig-sett-inslaget a.k.a biopublikens pris. Detta inslag kommer att återkomma lika ofta som reklam i en tv 3-sänd film under aftonen.

20.18 Cecilia Forss har på sig en gardin. En grön.

20.20 Bästa manliga biroll - Peter Dalle.

20.25 Rikard Wolff (måste alla prisutdelare ha ett efternamn som slutar på två likadana konsonanter?) - En i grunden vacker man som mer och mer börjar likna en bedagad Zarah Leander till både röst och utseende.

Bästa kvinnliga biroll - Outi Mähenpää. Jahaaao? I sitt tal råkar hon säga Olla istället för Ola och det var ju skoj.

20.28 Petra Mede är "rolig" i ett inslag från Snabba cash. En skådespelarinsats i samma klass som Tommy och Annikas laidback-stylee i Pippi Långstrump.

Moa Gammel (som är ung) och en unge herr Hiort af Ornäs (som inte är en hiort) delar ut pris till en Lisbeth Gabrielsson, barnfilmsproducent. Oklart varför.

20.35 Lena - hur-många-h'n-får-jag-in-i-mina-ehfthernahmn- Adelsohn Liljeroth, kulturminister presenterar priset för bästa dokumentär. Hon har ju sagt lite dumheter det senaste och fått en massa välbefogad kritik för detta men hon verkar ha slagit dövörat till…

Priset går till Ångrarna - en dokumentär om två män som bytt kön men ångrat sig. Och så sitter jag här och tycker att jag har problem med min beslutsångest men där ligger jag i lä! Eller gör jag det? Jag vet inte, jag kan inte bestämma mig… För övrigt tackas en klippare som heter Marinella Augusti. Skönt namn, äcklig dryck.

 

20.41 Biopublikens pris - ringringring!!

20.47 Mede har bytt om. Jubel och fanfarer.

20.48 Jonas Hassen Khemiri och Kerstin Ekman på scen. Den tidigare ser ut som en äldre version av min son. Den senare ser ut som en yngre version av eder guide dagen efter en rödvinskväll häromveckan.

20.53 Hedersbagge till Mona Malm (och för första gången ikväll ny bakgrundsmusik, jo man tackar)

21.00 Bästa regi  - delas ut av Maria Lundqvist - hennes glittriga klänning speglar av sig mot hennes vita överarmar och ger mig i samma stund en idé till en animerad kortfilm med titeln Celluliterna anfaller.

21.07 Mede "rolig" i Till det som är vackert. Samuel Fröler dricker champagne och ser så där härligt livsbejakande ut som bara Samuel Fröler tror att han kan göra.

21.10 Lars Betke - vacker man som dansar i fula byxor.

21.14 Johan Rabaeus på scen och pratar om myrslokar och kaneläpplen - öppen bar på Cirkus eller bara ett resultat av ett överdådigt intag av röka under glansdagarna? Ack dessa frågor som lämnas obesvarade!

Bästa kvinnliga huvudroll - Alicia Vikander. Ja, ligger man med livsbejakande Fröler på film så är man värd ett pris. Hon tackar Fröler för hans otroliga stånd, nej, stöd.

21.20 Bästa manliga huvudroll - Joel Kinnaman - håhåjaja, i en värld av blinda är den enögde konung.

21.35 Biopublikens pris, två minuter kvar, ring pöbel, ring!!

21.37 Mede har bytt om till dunkudde. Skämtar med Bill Skarsgård som inte fattar. Skämtar med Cecilia Frode som låtsas bli förbannad men som sen kysser Mede, tar henne i hand och går upp på scen och "sjunger".

 

21.40 Biopublikens pris!!! Ågudågudåguuud vad spännande!

Va? Vann Änglagård?! Så oväntat!! Jamen den ääär ju så fiiin och folklig och visar hur det verkligen ääär! Och tänk att en ENGELSMAN är så duktig på att skildra den svenska folksjälen! (Eder guide spyr lite i munnen och kämpar tappert vidare)

 

21.45 Mede är "rolig" i Psalm 21. Per Ragnar spelar otäck präst. Osminkad. AAAAHHH!!!

 

21.47 Ulf Malmros i bild. Han ser glad ut. Varför?

 

21.48 Krister Henriksson och Ella Lemhagen (iklädd tårta?) delar ut pris till bästa film. Under talet smyger det in vitklädda män på scen - tvångsomhändertagande på gång?

 

21.50 Nej, det är ett gäng glada musikanter som på blandade blåsinstrument får avsluta kvällen och med detta sammanfattar de även mitt samlade intryck av Guldbaggegalan 2011 - it blows! Tack och g'natt.


Ja det ska tydligen till en gala för att få mig att börja blogga igen…

Har precis sett på Idrottsgalan och här kommer ett snabbt referat:

 

* Darin får både inleda och avsluta med Can you feel it. Hade de inte råd att låta pojkvaskern sjunga två olika låtar? Lite väl stram budget där SVT…

 

*Filippa Reinfeldt delar ut ett pris och kameramannen kan inte låta bli att filma Mona Sahlins reaktioner. Roligt.

 

* I ett humorinslag utger sig en komiker för att vara Foppa och programledaren kallar honom för Sveriges (eller världens, jag minns inte) bästa hockeyspelare genom tiderna och då zoomar kameramannen in Håkan Loob. Också väldigt roligt.

 

* Kvällens antiklimax: Under kvällen har det delats ut, eller nästan kastats priser efter skidåkare i olika kategorier. Utdelningen av Jerring-priset närmar sig. De nominerade minskas under hela kvällen ner tills det bara är två nominerade kvar: stafettlaget i längdskidor, herrar, från OS i Vancouver och Therese Ahlshammar, simning. Så är det då dags för utdelning av sagda pris, kvällens stora final. Torgny Mogren (gammal legendar inom längdskidåkning) står på scenen, beredd att dela ut priset och så går det till… Therese Ahlshammar??? Hon är inte där, hon är i Mexiko. Hennes tränare (?) får gå upp och ta emot priset i hennes frånvaro och så står han där i kamerornas blixtsken och gubbdansar lite lätt obekväm. Det bästa var att få se killarna i skidlaget och deras svarta blickar när de inser att de inte vunnit. Då har de ändå vunnit a shitload of priser under kvällen. Vinnarskallar - det bådar gott inför stundande VM det pôjker! I like!